Auto Retro

29 & 30 januari 2022

Roeselare Expo

Auto Retro Roeselare 2020

Pers

Auto Retro 2019

AUTO RETRO (Brugge) voor de 3e maal in Roeselare:
100 Jaar CITROEN automobielen 1919-2019 en
Het Erfgoed van Carlo ABARTH: klein maar dapper

AUTO RETRO viert op 19 en 20 januari 2019 de 39e editie met een terugblik op een eeuw Citroën en 60 jaar Abarth, dat aan een revival bezig is. Twee hoofdthema’s komen hierbij aan bod met telkens bijzondere tentoonstellingswaarde, te beleven in de Roeselaarse Expo-hallen langs de Diksmuidse Steenweg.

AUTO RETRO is opnieuw de eerste oldtimer manifestatie van 2019. Het derde weekeinde van januari blikt AUTO RETRO terug op twee historische automerken met elk een bijzondere stamboom: het Franse Citroën en het Italiaanse Abarth.

Citroën is als automerk een eeuw oud, en stond vanaf het begin voor avant-garde. Er is wellicht geen constructeur die zo innovatief en revolutionair is geweest als het merk met de “double chevron” (dubbele visgraat). Toch begon het avontuur pas in 1919, toen al wat auto’s op onze wegen toerden. Maar het creatief brein en de commerciële spirit van stichter André Citroën (1878-1935) heeft het straatbeeld na W.O. I compleet gewijzigd. Naar analogie met Henri Ford in Amerika heeft Citroën Europa grotendeels op wielen gezet. Modellen als de A, B10, B12, B14, C3 en C4, Rosalie, Traction Avant, 2 PK, ID-DS, Ami, Dyane, Mehari, GS, SM, CX, XM, BX, en HY liggen alle in het collectief geheugen van de echte autokenner. Het zijn telkens revolutionaire, technisch vernieuwende creaties geweest die een onuitwisbare stempel hebben gedrukt op de ontwikkeling van het massa vervoermiddel “auto”. Een visie waarin Citroën altijd zijn tijd ver vooruit is geweest.
Een visie die Auto Retro met dit eeuwfeest glorieus in de kijker wil zetten. Hierbij verlenen al zeker drie Citroën clubs hun medewerking: Citrosfeer Vlaanderen, DS-SM Club en 2 PK Huppel.

Carlo Abarth (1908-1979), een begenadigd auto-technicus en rally-piloot, kwam na W.O. II vanuit Wenen bij Cisitalia in Italië werken, zoals ook Ferdinand Porsche toen. In 1950 begon hij voor zichzelf in Turijn met opvoersetjes en uitlaten voor allerlei merken onder de merknaam Abarth. Zo ontstond ook zijn logo van de schorpioen op geel/zwart veld, dat vanaf 1960 eveneens de wagens van eigen merk zou sieren. Het waren van origine meestal Fiat en Simca modellen, die lekker getuned werden en dus op circuit een fraai palmares bijeen reden. Dank zij de goede relaties met Porsche werd Carlo Abarth ook invoerder en verdeler voor Porsche Italië, en zo ontstonden ook een handvol Abarth-Porsches, die o.a. driemaal opeenvolgend (1961-62-63) het wereldkampioenschap in de GT-klasse wonnen. In 1971 nam Fiat het noodlijdende Abarth over, daarna volgden Abarth’s op basis van Fiat 124 Spider, 131 en Ritmo TC, alle raceversies in beperkte oplage. Fiat liet Abarth nadien zowat doodbloeden, al kwam er een vijftien jaar terug nog een snelle Abarth Stilo. De geboorte van een nieuwe generatie Fiat 500 (u ziet: retro is in) betekende de echte revival van Abarth. Maar ook het Punto model kent zijn Abarth versies, stuk voor stuk snelle bolides voor zowel op de weg als op het circuit. Een jong en kapitaalkrachtig publiek houdt opnieuw het imago van Abarth hoog, giftig en driftig, klein maar dapper… Gezien de zeldzaamheid van Abarth in onze contreien mocht Auto Retro beroep doen op de gewaardeerde medewerking van het Abarth Museum van Guy Moerenhout, hij brengt meerdere blikvangers uit zijn collectie mee naar Roeselare.

Zoals de traditie het wil tekenen ook talrijke oldtimer clubs terug present voor het eerste rendez-vous van het jaar. Auto’s maar ook brommers en moto’s kopen, verkopen of ruilen, onderdelen aanbieden of opsnorren, maar ook automobilia, miniaturen of gespecialiseerde literatuur, alles is mogelijk op dit gezellig oldtimer event, dat doorgaat op zaterdag 19/1 en op zondag 20/1, telkens van 9.30 tot 18.30u in de Expo-hallen, Diksmuidse Steenweg 400 (vlak bij de Ring) in Roeselare. Daar er veel volk verwacht wordt, is ruime gratis parking voorzien.

Downloads

MaxMara VirgulMarc Cain Store BruggePanorama bedrijfsvastgoedAu Grand CaféPanorama vastgoed